Arta e acolo unde o creezi!

Ortodonție

Ortodonția este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu prevenția și tratamentul anomaliilor dentare de poziție.


Tratamentul ortodontic este o modalitate de îndreptare și aliniere a dinților, de îmbunatățire a înfățișării danturii și a modului în care aceasta funcționează. Tratamentul mai poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pe termen lung a gingiilor, dinților și maxilarelor, prin uniformizarea presiunii pe toți dinții.

În timpul primului consult, medicul specialist ortodont va examina dinții dumneavoastră, va evalua înghesuirile sau spațiile dentare prea mari, și va observa cât de bine se potrivesc dinții dumneavoastră când muscați, și cum muscați.

Medicul specialist ortodont vă va lua amprentele dentare și vă va recomanda radiografii dentare pentru a putea studia corect alinierea dinților dumneavoastră. Apoi, va stabili și recomanda un plan de tratament, cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Fiecare om e diferit și tratamentul ortodontic este diferit!

Pentru succesul tratamentului este foarte importantă determinarea pacientului și contactul strâns al acestuia cu ortodontul, precum și păstrarea unei igiene corecte.

Tipul aparatului Preț
Aparat ortodontic mobilizabil 700-900 lei
Aparat ortodontic fix metalic 2000 lei / arcadă
Aparat ortodontic fix ceramic 3000 lei / arcadă
Aparat ortodontic fix tip safir 3000 lei / arcadă


Aparat ortodontic fix metalic

Aparatele dentare fixe metalice sunt metoda cea mai rapidă și mai ieftină pentru îndreptarea dinților. Mici elemente metalice (bracketuri) sunt lipite pe fața exterioară a dinților. Acestea pot fi uneori de argint sau aur. Dacă apare, iritația gingivală este trecătoare, dispărând în câteva săptămâni.

Aparat ortodontic fix tip safir

Caracteristica de bază este transparența totală, spre deosebire de brackeții ceramici care sunt colorați. Datorită acestei transparențe acest tip de aparat este foarte estetic. Odată aplicat pe suprafața dinților devine invizibil, fiind apreciat deoarece reușește să combine eficiența cu aspectul estetic ideal.

Aparat ortodontic fix ceramic

Aparatele dentare fixe ceramice sunt aproape invizibile, se potrivesc culorii dinților dumneavoastră. Mici benzi elastice, de asemenea asortate la culoarea dinților, fixează arcurile în poziția necesară. Este posibil ca, pe parcursul tratamentului, aparatele ceramice să se coloreze din cauza pigmenților alimentari – probabil va trebui să limitați cafeaua, ceaiul, băuturile colorate.



Cât durează un tratament ortodontic?

Doar medicul ortodont vă poate spune cât timp trebuie să purtați un aparat dentar, studiind fiecare caz în parte și în funcție de severitatea problemei dentare. În general un aparat dentar fix este purtat aproape doi ani, dar nu este o regulă. În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice este necesară purtarea unui aparat de retenție, pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.


Ce este un aparat ortodontic fix?

Îndreptarea dinților necesită o ghidare mai precisă decât cea obținută cu un aparat ortodontic mobil. În aceste cazuri se folosesc aparatele fixe, cu brackeți și benzi metalice lipite temporar pe dinți. Sârma metalică unește brackeții și contribuie la schimbarea poziției dinților.


Din ce sunt confectionați brackeții?

Brackeții ficși nu sunt întotdeauna din metal. Mai nou se folosesc brackeți din ceramică, în special pentru adulți. De asemenea se tinde spre o micșorare accentuată a brackeților pentru a da o vizibilitate mai mică și mai elegantă a aparatului ortodontic și totodată a ridica confortul purtării unui aparat.


E dureros tratamentul ortodontic?

În majoritatea cazurilor tratamentul ortodontic este nedureros. Dar uneori poate să apară un discomfort în primele zile după aplicarea aparatului ortodontic fix, care constă în iritații ale mucoasei sau sensibilitate la nivelul dinților. În doar 3-4 zile, maxim o săptămână, aceste senzații se vor atenua și vor dispărea.

E mai bun un tratament cu un aparat ortodontic fix sau unul mobil?

Ortodonția modernă prevede numai utilizarea aparatelor fixe. Numai în anumite situații și pe perioade scurte de timp se pot folosi aparate mobile. Aparatele mobile au fost intens folosite în anii 70-80, dar rezultatele îndoielnice și durata îndelungată a acestor tratamente au făcut ca aceste aparate să fie folosite din ce în ce mai puțin.


Ce riscuri implică tratamentele ortodontice?

Succesul tratamentului depinde de cooperarea și înțelegerea pacientului. Deși aduce multe beneficii, tratamentul presupune și unele riscuri. O parte din acestea se datorează igienei necorespunzatoare – apariției cariilor, bolilor gingivale, decalcifierea sau eroziunea dinților. Datorită necooperării pacientului, a igienei deficitare sau a dereglării aparatului dentar, durata tratamentului se poate prelungi.


Cum se mențin rezultatele unui tratament ortodontic?

Contenția (menținerea rezultatelor tratamentelor ortodontice) se obține la sfârșitul terapiei cu aparate ce se poartă de obicei noaptea (mobile) și au rolul de a stabiliza poziția dinților. Uneori contenția poate fi fixă și constă în cimentare pe fața internă a dinților.


Ce se întamplă în momentul în care dinții ajung în poziția corectă?

După încheierea tratamentului ortodontic, dinții au totuși nevoie de o perioadă de timp de sprijin pentru a rămâne în poziția corectă. Acest lucru se obține purtând pentru o perioadă un aparat de retenție. Acest aparat de asemenea poate fi fix sau mobil.

Incorect considerată de către pacienți ca fiind recomandată doar copiilor, aceasta reușește să rezolve tot mai multe probleme ale adulților. Frecvent auzim la pacienții noștrii sintagma: "nu mai am vârsta potrivită pentru îndreptarea dinților", un lucru total eronat. Îndreptarea dinților se poate face, este recomandată și poate rezolva o mulțime de probleme chiar și la vârste de 40 - 50 ani. Ortodonția la adulți poate rezolva probleme parodontale, ajută în estetica și aplicarea de fațete sau poate rezolva probleme de ocluzie din cele mai grave.


Studii efectuate la nivel internațional au dovedit că tratamentul ortodontic la adulți este la fel de eficient ca și cel la copii.


Ca și în cazul copiilor, pe lângă posibilitatea corectării aspectului facial și al zâmbetului, lipsa unui tratament ortodontic corect poate cauza probleme de vorbire și de masticație.


De asemena, în situațiile în care dinții nu sunt poziționați corect sau au înghesuiri, igiena dentară devine o problemă tot mai mare, la vârsta adultă fiind un factor favorizant al bolii parodontale sau al patologiei articulare.

Semnele necesității urmării unui tratament ortodontic:

dinții sunt strâmbi, înghesuiți, spațiați, tociți, și au foarte multe carii;

dinții de sus nu se întâlnesc cu cei de jos, dinții de sus îi acoperă mai mult de ½ pe cei de jos, dinții de jos mușcă peste cei de sus;

dureri în zona articulației temporo-mandibulare, sau pur și simplu dureri de dinți;

mușcături repetate ale limbii și obrajilor;

gingii care sângerează, dinți spațiați sau evazați anormal datorită bolii parodontale (în multe situații, un tratament ortodontic este necesar înaintea unui tratament parodontal);

aspect facial cu o bărbie alungită sau un maxilar situat mult înaintea mandibulei;

în cazul adultului, tratamentul ortodontic poate fi necesar înaintea înserării unui implant (nu există spațiu suficient pentru implant), sau înaintea realizării punților dentare (dinții stâlpi au înclinări anormale, nu sunt paraleli, spațiul este insuficient sau dinții prezintă spații prea mari între ei, din cauza bolii parodontale, sau sunt înclinați în afară).

De ce e important să port un aparat ortodontic?

  • Problemele ortodontice au un mare efect asupra imaginii feței și a gurii.
  • Vorbirea corectă precum și procesul de masticație corect pot fi posibile prin intervenția medicului ortodont;
  • Mușcătura incorectă poate face mestecarea alimentelor dificilă și chiar imposibilă;
  • Dinții nealiniați sunt foarte greu de spălat și curățat, ducând în timp la apariția cariilor și a gingivitei;
  • Problemele ortodontice pot afecta grav gingia și structura oaselor feței;
  • Dacă maxilarele nu sunt corect aliniate se poate ajunge la dureri mari în încheieturile maxilarelor;
  • Problemele ortodontice netratate întodeauna se înrăutățesc. Ele nu vor trece "pur și simplu";
  • Dacă nu se tratează în timp o problemă se va înrăutăți și rezolvarea ei va fi mult mai scumpă.

În cazul copiilor, problemele ortodontice vor avea cu siguranță un efect notabil asupra aspectului facial și al dentiției.

Fără un tratament ortodontic corect și efectuat la timpul potrivit în perioada de creștere a copilului, acesta poate să aibă probleme de vorbire și de masticație.

Igiena dentară devine o problemă tot mai mare pentru copii ducând la apariția cariilor și inflamației gingivale, în situațiile în care dinții nu sunt poziționați corect sau au înghesuiri.

Totodată, pe termen lung, problemele dentare pot determina disfuncții maxilare grave, traduse prin dureri articulare permanente (dureri localizate înaintea urechii, la închiderea și deschiderea gurii sau la efectuarea altor mișcări mandibulare).

Un tratament ortodontic efectuat în perioada copilăriei dirijează creșterea și dezvoltarea osoasă armonioasă la nivelul feței.

Se pot rezolva de la sine problemele ortodontice?

Nu, ele se agravează fără un tratament corespunzator realizat de medicul dvs. ortodont. Vă oferim un plan întreg de tratament, cu explicații pas cu pas și cu cele mai bune rezultate.

În general, tratamentul ortodontic se începe în copilărie, în jurul vârstei de șapte ani, sau când copilul mai are doar 4 – 6 dinți de lapte. În această fază a dezvoltării medicii pot observa deja problemele de creștere a maxilarului și a dinților permanenți. Unele probleme de ortodonție sunt mai usor de corectat dacă sunt descoperite din timp.

Care sunt semnalele că e nevoie de un aparat ortodontic?

  • Dinții copilului nu cad așa cum trebuie, ori prea târziu ori prea devreme din cauza cariilor;
  • Dinții de sus și cei de jos nu se întâlnesc în mod corect;
  • Dinții copilului sunt strâmbi, înghesuiți sau spațiați, au foarte multe carii;
  • Probleme cu mușcarea și mestecarea;
  • Dureri în regiunea încheieturilor maxilarelor;
  • Sugerea repetată a degetelor;
  • Mușcarea repetată a obrajilor sau a limbii;
  • Maxilarele sunt disproporționate unul față de celălalt sau față de mărimea întregii fețe;
  • Dinții sunt disproportionați unul față de celălalt.

De ce tratamentul ortodontic trebuie început atunci când copilul este mic?

  • Când dinții și maxilarele încă cresc este mult mai usor să aranjezi dinții și să influentezi poziționarea corectă a maxilarului.
  • Tratamentul ortodontic timpuriu la copii va scurta perioada de menținere a aparatului ortodontic.
  • Tratamentele anomaliilor date de sugerea degetului sau înghițirea anormală a alimentelor dă rezultate mult mai bune la copiii mici.
  • Foarte important este ca în momentul căderii dinților de lapte să rămână spațiu pentru creșterea dințillor permanenți și acest spațiu să nu fie ocupat prin migrație de către dinții vecini. Dacă migrația se întâmplă, atunci dintele ce trebuie să erupă nu va mai avea loc, dând naștere la grave anomalii de ortodonție întâlnite des la copii.

Digital Smile Design

zâmbetul perfect pentru tine

Această procedură presupune doar o simulare a unui zâmbet, și prin urmare nu este dependentă de existența plombelor și a coroanelor ...

Implant dentar

Implant dentar fast & fixed

Implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial, având forma unui șurub, care înlocuiește un dinte lipsă. Materialul din care este realizat ...

Oferta lunii

În luna october oferta noastră este la ALBIRE PROFESIONALĂ + CHIT DE MENTENANȚĂ.

În loc de 1200 lei veți plăti doar 1000 lei.

Fațete ceramice

Estetica dentară la ea acasă!

Fațetele ceramice sunt foițe subțiri de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri ...

Zirconiu

Zirconiul este materialul de elecție ales pentru realizarea coroanelor dentare. Datorită biocompatibilității superioare, precum și a calităților fizice și estetice excelente, ceramica integrală ...

Albire profesională în cabinet

În clinica noastră sistemul de albit profesional este Zoom! – o procedură de albire a dinților sigură și foarte rapidă, avansată ca tehnologie ...