Arta e acolo unde o creezi!

Fațete ceramice - Estetica dentară la ea acasă!

Ce sunt fațetele ceramice?

Fațetele ceramice sunt foițe subțiri (0,4 - 0,7 mm) de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri a smalțului.

Fațetele sunt practic jumătăți de coroană, care înlocuiesc smalțul îndepărtat de pe fața anterioară a dinților frontali. Fațetarea elimină îndepartarea circulară (de jur împrejur) a țesuturilor dentare, tehnica folosită în cazul îmbrăcării dinților cu coroane dentare. Spre deosebire de prepararea dintelui pentru a fi acoperit cu o coroană dentară, prepararea pentru fațetare este mult mai blandă, mai conservatoare. Astfel, dinții tratați în acest mod rămân vitali (nu este îndepărtat nervul) și sunt mult mai rezistenți din punct de vedere mecanic.

Estetica lor este excepțională!

Fațetele sunt realizate exclusiv în laboratorul nostru, care are o experiență de peste 10 ani. La fel ca orice produs de calitate, ele sunt rezultatul unui proces extrem de riguros de planificare și control al calității. Planificarea lor se face digital, pe baza fotografiilor și a modelelor de studiu. Pacientul are un preview al aspectului final înainte să atingem dinții. Având design-ul pus la punct și confirmat în acest moment, toată atenția merge spre executarea tratamentului în sine.

Fațetele ceramice sunt o alternativă viabilă pentru multe cazuri, care până nu demult, se rezolvau doar prin coroane dentare. Efecte spectaculoase pot fi obținute în doar 2 ședințe de tratament. Minusul lor este că nu pot fi folosite în orice tip de caz.

În ce cazuri se pot folosi fațete dentare?

Fațetele ceramice sunt un excelent remediu pentru dinții tociți, sparți, spatiați, pătați sau înghesuiți. Sunt considerate restaurări pe termen lung (durata medie de viață este de 15 ani) care protejează și dinții și întăresc frumusețea zâmbetului dumeavoastră.
Dinții dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea și forma dorite cu un sacrificiu minim de substanță dentară și în timp scurt.


Care sunt pașii în construcția unui zâmbet nou?


La prima consultație medicul stomatolog va evalua starea de sănătate dentară, istoricul medical și ceea ce doriți să obțineți. Medicul va hotărî dacă sunteți un candidat potrivit pentru fațete ceramice sau dacă alte tratamente sunt potrivite în cazul dumneavoastră pentru a obține un zâmbet perfect. Alte tratamente cosmetice pot fi modelarea conturului gingiei, albirea dinților, coroane dentare ceramice sau tratament ortodontic.

Un mare avantaj al tratamentului prin fațete ceramice este acela ca înainte de intervenția propriu-zisă se poate face o simulare cu ajutorul căreia pacientul poate vedea cum va arăta zâmbetul sau după aplicarea fațetelor ceramice finale - Digital Smile Design. Este o etapă intermediară cu o mare importanță pentru pacient. În această fază nu se intervine deloc asupra dinților naturali, este complet nedureroasă iar dvs. puteți vedea cum vor arăta dinții dvs. în final. Doctorul ia o amprentă a ambelor arcade pe care o trimite în laborator împreună cu fotografii și indicații precise privind viitoarea formă a dinților, culoarea și orientarea dinților în conformitate cu principiile de Smile Design. În laboratorul nostru sunt turnate modele ale dinților pacientului pe care apoi sunt modelate fațete din ceară specială după indicațiile medicului dentist respectând forma indicată și celelalte principii. În ședinta următoare, pe baza fațetelor din ceară medicul realizează în cabinet fațete din materiale acrilice sau compozite care se aplică pe dinții pacientului acestea având culoarea și forma celor finale. În acest fel pacientul poate vedea cum vor arăta în final și se pot face chiar diverse adaptări și modificări de culoare și formă.

Această tehnică de simulare prin Digital Smile Design, nu este obligatorie dar este recomandată în cazuri în care are loc restaurarea completă prin fațete ceramice sau în cazuri mai complicate, fiind totodată o metodă excelentă de prefigurare a rezultatului final.

După consultația inițială, stabilirea planului de tratament și eventual simularea are loc prepararea dinților. Dinții sunt preparați prin îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț (maximum 0,4 - 0,7 mm) pentru a creea loc pentru fațeta de porțelan. Vom lua o amprentă a dinților astfel preparați care va fi trimisă la laborator. Alegerea culorii viitoarelor fațete este un pas foarte important. Nuanța finală este aleasă în funcție de dorința dumneavoastră dar bineînțeles la sfatul medicului dentist. Culoarea viitoarelor fațete de porțelan trebuie să fie adaptată cu nuanța pielii, a ochilor și a aspectului general. Medicul dentist vă poate recomanda cea mai bună variantă în asa fel încât dinții să pară naturali, iar aspectul general încântător. Nu întotdeauna dinții foarte albi sunt recomandați. Culoarea viitoarelor fațete trebuie să fie în ton și cu culoarea dinților naturali nefațetați pentru un aspect general armonios.
Vom alege culoarea și forma viitoarelor fațete după care amprenta se trimite la laborator împreună cu fotografii ale feței dumeavoastră.
Prepararea dinților este complet nedureroasă datorită tehnologiei existente și se poate face și sub anestezie ușoară, dacă este necesar.




Fațetele temporare

În acceași sedință după prepararea dinților și amprentarea lor se vor confecționa în cabinet fațetele temporare care vor fi lipite pe dinții preparați. Acestea sunt făcute din acrilat sau compozit și seamnă cu dinții naturali. Aceste fațete arată plăcut și au rolul de a proteja dinții până la aplicarea fațetelor definitive. Nu trebuie să uitați că sunt doar fațete temporare care au o rezistență mult mai mică decat cele definitive. Din acest motiv, atât timp cât aveți fațetele temporare trebuie să evitați anumite lucruri:

  • alimente foarte tari sau alte obiceiuri vicioase;
  • alimente lipicioase cum sunt caramelele sau guma de mestecat;
  • alimente ce conțin coloranți artificiali foarte puternici care pot colora aceste fațete.
Aceste resticții nu sunt valabile în cazul fațetelor definitive care au rezistență și proprietăți foarte apropiate de dinții naturali.
Ultimul pas și cel mai interesant deoarece veți pleca acasă având zâmbetul dorit. Medicul va îndepărta fațelele temporare și va curăța dinții de resturile de ciment. Fațetele ceramice definitive vor fi plasate pe dinți și se va cerceta dacă culoarea, forma și adaptarea sunt perfecte și dumneavoastră sunteți mulțumit. Fațetele se lipesc definitiv cu un adeziv foarte puternic care fixează foarte bine fațetele de ceramică. Se verifică adaptarea și pot fi necesare mici ajustări.
Dumneavoastră veți pleca acasă având un zâmbet perfect.

Îngrijirea fațetelor. Ce ar trebui să știm?

Întreținerea fațetelor dumneavoastră este simplă. Ca și în cazul dinților naturali trebuie să păstrați o igienă dentară riguroasă ce constă în periaj dentar zilnic, ața dentară așa cum faceți în mod normal și control dentar regulat. Un detartraj și un periaj profesional efectuat în cabinet o dată la 6 luni este necesar pentru o sănătate dentară bună. Este indicat să nu folosiți paste de dinți abrazive.


Care sunt riscurile?

La fel ca și orice alt tip de tratament medical, riscurile sunt direct proporționale cu nerespectarea indicațiilor.
O fațetă se poate descimenta (dezlipi), se poate fractura sau se poate infiltra. Toate cele 3 tipuri de accidente se întâmplă de obicei când fațeta nu este lipită exclusiv în smalț, ci este lipită și pe dentină (stratul de sub smalț al dintelui) sau este lipită peste plombe vechi. Restul erorilor pot apărea la izolare și cimentare (când fațele sunt lipite).
În concluzie există 2 variante în care o fațetă va eșua: când este planificată grețit din start, sau când este executată greșit. O fațetă planificată și executată corect are 99.98% șanse să fie în același loc și în aceeași condiție și peste 15 ani. Ca și pacient vei putea mușca la fel dintr-un măr, și te vei comporta la fel ca și cu dinții tăi naturali.


Cât de rezistente sunt fațetele ceramice?

Fațetele ceramice sunt foarte rezistente dar ca și dinții naturali în caz de accident se pot sparge sau ciobi. Dacă suprafața spartă este mare, fațeta se înlocuiește iar dacă accidentul este minor fațeta se repară.


Trebuie să imi pun fațete ceramice pe toți dinții?

În general pentu o schimbare de look semnificativă este indicat ca toți dinții vizibili să fie acoperiți de fațete (acest lucru înseamnă 10 dinți în partea de sus și 8 dinți în partea de jos). În acest mod dinții vor fi perfect aliniați, cu câteva nuanțe mai albi iar dumneavoastră veți avea un zâmbet fermecător.

Îmi pot alege orice culoare pentru fațete?

Depinde de mărimea grupui de dinți pe care vor fi aplicate fațetele ceramice. În general dacă este acoperit tot grupul de dinți vizibili culoarea fațetelor poate fi mult mai deschisă decât culoarea dinților naturali cu un efect estetic extraordinar asupra dinților.


Fațetele ceramice vor avea forma dinților mei?

Fațeta ceramică este cea mai simplă metodă de a schimba culoarea și forma dinților pentru a obține un zâmbet perfect. O indicație foarte importantă a fațetelor dentare este și închiderea spațiilor inestetice dintre dinți, corectarea defectelor estetice provocate de dinții înghesuiți.


Cât din dinte trebuie îndepărtat pentru fațetare?

Spre deosebire de coroanele dentare ceramice sau metalo-ceramice, pentru fațetele ceramice se șlefuiește doar o mică parte din porțiunea vizibilă a dinților, aproximativ 0,6 mm. Practic este un tratament cosmetic minim invaziv.


În ce caz am nevoie de simulare a tratamentului prin Digital Smile Design?

Digital Smile Design-ul sau DSD-ul reprezintă o fază importantă în cazuri complicate atunci când este restaurată o arcadă integral sau ambele arcade, sau când sunt modificări importante ale formei și culorii dinților. Dacă doriți să aflați mai multe detalii privind DSD-ul, avem o rubrică separată despre acest subiect la secțiunea Smile Design.

Ce probleme de estetică sunt rezolvate prin fațete?

În general cu fațete ceramice sunt rezolvate doar o parte din probleme estetice, cum ar fi: dinți înghesuiți sau încălecați (moderat), dinți cu colorații anormale, treme sau disteme (dinți spațiați), dinți ciobiți sau sparți, dinți fisurați. În cazul dinților lipsă sau dinților cu distrucții coronare mari există alte tratamente de estetică dentară cum ar fi implantele dentare, coroanele ceramice integrale. Uneori în cazul dinților pătați sau cu colorații anormale este suficientă doar o albire dentară pentru refacerea zâmbetului.


Dinții mei vor fi sensibili după aplicarea fațetelor?

Unii pacienți acuză o ușoară sensibilitate a dinților în perioada în care sunt purtate fațetele temporare precum și 1-2 săptămâni după aplicarea celor definitive. Este perfect normal și această sensibilitate dispare în max 2 săptămâni.

Trebuie să îmi schimb obiceiurile alimentare?

Ceramica are o rezistență asemănătoare cu cea a smalțului natural prin urmare vor fi păstrate aceleași obiceiuri alimentare. Nu trebuie să deschideți de exemplu capace cu dinții, dar acest lucru trebuie evitat și în cazul dinților naturali.



Digital Smile Design

zâmbetul perfect pentru tine

Această procedură presupune doar o simulare a unui zâmbet, și prin urmare nu este dependentă de existența plombelor și a coroanelor ...

Implant dentar

Implant dentar fast & fixed

Implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial, având forma unui șurub, care înlocuiește un dinte lipsă. Materialul din care este realizat ...

Oferta lunii

În luna december oferta noastră este la ALBIRE PROFESIONALĂ + CHIT DE MENTENANȚĂ.

În loc de 1200 lei veți plăti doar 1000 lei.

Fațete ceramice

Estetica dentară la ea acasă!

Fațetele ceramice sunt foițe subțiri de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri ...

Zirconiu

Zirconiul este materialul de elecție ales pentru realizarea coroanelor dentare. Datorită biocompatibilității superioare, precum și a calităților fizice și estetice excelente, ceramica integrală ...

Albire profesională în cabinet

În clinica noastră sistemul de albit profesional este Zoom! – o procedură de albire a dinților sigură și foarte rapidă, avansată ca tehnologie ...