Arta e acolo unde o creezi!

Endodonție

Endodonția este o ramură a stomatologiei (o specialitate) care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor pulpare (adică ale "nervului").

Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) constă în devitalizarea unui dinte (adică scoaterea "nervului"). Acesta constă în:

Curățarea canalelor radiculare;

Dezinfectarea lor;

Prepararea și obturarea definitivă (Obturație radiculară).

Acest tratament nu este dureros și se efectuează sub anestezie.


Când avem nevoie de tratament de canal?

Medicul decide dacă este necesar un tratament de canal după o consultație amănunțită însoțită de o radiografie dentară a dintelui respectiv. Tratamentul endodontic se realizează în urmatoarele situații:

  • Când avem un dinte cu o carie mare care se extinde până la nerv;
  • Când pulpa dintelui este inflamată datorită unor carii, infecții, traumatisme;
  • În anumite cazuri când se șlefuiește un dinte în scop protetic (adică în cazul în care se realizează o coroană pe el).


Un dinte cu nervul scos poate să mai doară?

Din păcate raspunsul nu este cel la care s-ar fi așteptat pacienții, pentru că da, un dinte pe care s-a efectuat tratament de canal poate să mai doară. Durerea poate fi de două feluri, în funcție de momentul apariției ei:

1. Durerea imediat după tratamentul de canal – se poate manifesta ca o durere vie, puternică sau ca o jenă, o durere slabă, în general la masticație sau când se face presiune pe dintele respectiv; Această durere dispare în câteva zile și pentru a o ameliora se pot lua antiinflamatoare.

2. Durerea după o perioadă lungă de la realizarea unui tratament endodontic – aceasta indică un eșec al tratamentului de canal. Din păcate succesul sau eșecul unui tratament de canal nu depinde doar de realizarea unui tratament corect de către medic. Acesta depinde și de alți factori determinanți cum ar fi: starea inițială a dintelui și a țesuturilor înconjurătoare, forma și arhitectura canalelor radiculare. În cazul unui eșec al tratamentului endodontic se recurge la tratament chirurgical prin rezecție apicală.

Care sunt etapele unui tratament de canal realizat corect?

Un tratament de canal corect (scoaterea nervului) nu se poate realiza fără urmatoarele lucruri:

  • Mediu de izloare a dintelui – DIGA (o membrană din cauciuc care are rolul de a izola dintele pe care se efectuează tratamentul de canal de restul gurii cu scopul de a împiedica accesul bacteriilor din salivă în canal și a ingerării substanțelor dezinfectante ce se folosesc pentru curățarea dintelui);
  • Aparat de măsurare a dimensiunii canalului – APEXLOCATOR;
  • IRIGANȚI – diverse soluții pentru dezinfecția canalului;
  • RADIOGRAFIE DE CONTROL – după orice tratament de canal este obligatorie realizarea unei radiografii de control.


Cât durează realizarea unui tratament de canal?

Pentru realizarea unui tratament de canal este posibil să fie nevoie de una sau mai multe ședinte la medicul stomatolog. Cu cât cazul este mai complex, mai ales în cazul retratamentelor sau a dinților cu mai multe canale sau cu o arhitectură radiculară mai specială, cu atât sunt necesare mai multe ședinte sau o ședință mai lungă. De asemenea în cazul infecțiilor este necesară aplicarea unui medicament în canal și revenirea pentru obturația definitivă.


Se colorează dintele după tratamentul de canal?

După tratamentul de canal dintele arată exact ca înainte. În trecut dinții după tratamentul de canal își modificau culoarea. Astăzi, cu metodele moderne de tratament de canal, acest lucru nu se mai întâmplă. Dacă totuși după un timp apar discolorații ușoare există numeroase metode de tratament care redau culoarea naturală a dintelui.



În concluzie: Tratamentul de canal este alternativa la extracția dintelui. Nu este un tratament dureros. La sfârșitul tratamentului aveți un dinte care arată perfect normal și este rezistent în timp.




Digital Smile Design

zâmbetul perfect pentru tine

Această procedură presupune doar o simulare a unui zâmbet, și prin urmare nu este dependentă de existența plombelor și a coroanelor ...

Implant dentar

Implant dentar fast & fixed

Implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial, având forma unui șurub, care înlocuiește un dinte lipsă. Materialul din care este realizat ...

Oferta lunii

În luna october oferta noastră este la ALBIRE PROFESIONALĂ + CHIT DE MENTENANȚĂ.

În loc de 1200 lei veți plăti doar 1000 lei.

Fațete ceramice

Estetica dentară la ea acasă!

Fațetele ceramice sunt foițe subțiri de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri ...

Zirconiu

Zirconiul este materialul de elecție ales pentru realizarea coroanelor dentare. Datorită biocompatibilității superioare, precum și a calităților fizice și estetice excelente, ceramica integrală ...

Albire profesională în cabinet

În clinica noastră sistemul de albit profesional este Zoom! – o procedură de albire a dinților sigură și foarte rapidă, avansată ca tehnologie ...