Zirconiul este materialul de elecție ales pentru realizarea coroanelor dentare. Datorită biocompatibilității superioare, precum și a calităților fizice și estetice excelente, ceramica integrală pe oxid de zirconiu s-a impus în reconstrucțiile protetice prin coroane, punți în toate zonele cavității bucale.
Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzurii zilnice fără a se fractura. Și la fel de important are o transluciditate similară cu cea a dinților naturali.
Datorită absenței suportului metalic, lumina este reflectată de o coroană de zirconiu la fel ca la un dinte natural.
Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important dacă noile coroane sunt localizate la nivelul dinților frontali și mai ales dacă ele se vor învecina cu dinții naturali.
O altă calitate majoră a zirconiului este absența coroziunii. Astfel, reacțiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga) cenușie din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipsește gustul metallic atât de deranjant.
Riscul de alergie în cazul zirconiului este nul. Nu există pacienți alergici la acest material, este biocompatibil și e bioinert.
Coroanele de zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrări protetice se realizează mult mai repede. Acest lucru este foarte important în special în cazul punților dentare cu multe elemente.
Precizia lucrării din zirconiu este garantată de realizarea structurii interne de către computer prin tăierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorită adaptării extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritații pulpare.
Zirconiul este inert și din punct de vedere termic. El nu conduce caldură astfel încât variațiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) și astfel scade riscul apariției iritației pulpare. Este motivul pentru care este folosit în industria aerospațială ca scut termic la rachete.
Lucrările protetice din oxid de Zirconiu realizate prin tehnica CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) prezintă o înaltă rezistență la solicitare mecanică și o excelentă adaptare.
Tehnologia CAD/CAM oferă tehnicianului modern posibilitatea de a modela și freza dantura cu ajutorul computerului pornind de la modelul obținut în urma amprentării dinților. CAD/CAM - ul este o întreagă linie tehnologică compusă din scaner 3D, computere, mașină de frezat, aspirator propriu și sinterizator. Rezultatele sunt excepționale.
Toate procedurile finalizate cu tehnologia CAD/CAM ajută mult și la partea finală a completării dintelui, aplicarea ceramicii, unde intervine numai tehnicianul dentar. Culoarea zirconiulul și a ceramicii este identică (albă), motiv care oferă un avantaj în plus tehnicianului ceramist, acesta poate să modeleze în straturi successive, să se joace cu lucrarea în ceea ce privește grosimea stratului de ceramică, culoarea și transparența dintelui pentru satisfacția deplină chiar și a celui mai pretențios pacient.
Ceramica de oxid de Zirconiu îndeplinește la cel mai înalt nivel atât dorința pacientului, cât și a medicului de a realiza o lucrare protetică fixă estetică, biocompatibilă, rezistentă și fără suport metalic. Cimentarea convențională cu cimenturi de ionomer de sticlă permite un timp de lucru suficient fixării lucrării protetice.
Coroanele realizate din ceramică pe zirconiu nu pot fi deosebite de dinții naturali. Datorită rezistenței sale, oxidul de zirconiu poate fi folosit și pentru efectuarea unor punți de până la 4 unități; aceasta însemnând că punțile realizate din ceramica pe zirconiu pot fi folosite la înlocuirea a 2 dinți adiacenți.
Când se alege ca soluție de tratament?
Este aleasă ca soluție în momentul în care avem nevoie de o rezistență și o viabilitate sporită (punți dentare), precum și în cazul în care trebuie acoperite total colorări ale dinților piliți, zirconiul fiind un material complet opac.
Cât costă o coroană pe zirconiu?
Tehnologia sofisticată utilizată pentru realizarea lucrărilor din zirconiu, precum și faptul că zirconiul de calitate este scump, fac ca prețul unei coroane de acest tip să fie ridicat. Pentru a depăși bariera prețului, anumiți producători au ales să realizeze coroane cu un conținut scăzut de zirconiu pentru a obține un produs mai ieftin. Studiile au arătat însă că aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fără a se sparge.
Această procedură presupune doar o simulare a unui zâmbet, și prin urmare nu este dependentă de existența plombelor și a coroanelor ...
Implantul dentar reprezintă rădăcina unui dinte artificial, având forma unui șurub, care înlocuiește un dinte lipsă. Materialul din care este realizat ...
Fațetele ceramice sunt foițe subțiri de ceramică foarte rezistentă care se lipesc pe suprafața dinților după șlefuirea unei suprafețe foarte subțiri ...
Zirconiul este materialul de elecție ales pentru realizarea coroanelor dentare. Datorită biocompatibilității superioare, precum și a calităților fizice și estetice excelente, ceramica integrală ...
În clinica noastră sistemul de albit profesional este Zoom! – o procedură de albire a dinților sigură și foarte rapidă, avansată ca tehnologie ...
© 2003-2024 Soul Dental Studio SRL · Toate drepturile rezervate